Van alle ambulances die in 2023 met spoed ergens in Doesburg moesten zijn, deed één op de drie er langer dan een kwartier over. De gemiddelde wachttijd voor iemand die met spoed een ambulance nodig heeft: 14 minuten en 5 seconden.
De landelijke norm is dat 95 procent van alle ambulances bij zogenoemde A1-ritten binnen vijftien minuten arriveert. In 2023 waren er 421 spoedritten met bestemming Doesburg, waarvan niet genoeg binnen het kwartier bij de patiënt waren, in lijn met de landelijke cijfers.
In 2019 kwam nog één op de vijftien ambulances te laat, wat aantoont dat de punctualiteit de afgelopen vier jaar flink is afgenomen. Ten opzichte van vergelijkbare gemeenten doet Doesburg het relatief minder goed.
Binnen de gemeente Doesburg zijn er verschillen in wachttijden voor ambulances. In postcodegebied 6983 is de gemiddelde wachttijd korter dan in postcodegebied 6984.
Zorgminister Agema en BBB-Kamerlid Rikkers benadrukken de noodzaak van structurele oplossingen, zoals extra ambulanceposten. Branchevereniging AZN wijst erop dat de tijd waarbinnen de ambulance arriveert, niet de enige factor is die de zorgkwaliteit bepaalt.
Ook de politie presteert minder goed qua punctualiteit, waarbij een tekort aan personeel en een stijging van het aantal spoedmeldingen worden genoemd als redenen voor vertragingen.